Een burn-out kenmerkt zich door gevoelens van vermoeidheid, overprikkeld zijn en snel geïrriteerd raken. Ook kun je je onzeker en machteloos voelen en hyperalert zijn op je omgeving. Het kan zich tevens gaan uiten in andere symptomen als slaapproblemen, hoofdpijn en misselijkheid. Je loopt het meeste risico op het oplopen van een burn-out wanneer je langdurig onder stress staat. Zeker als je een hoog sensitief persoon bent en belast met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en een perfectionistische persoonlijkheidsstructuur dan kan een burn-out snel op de loer liggen. Vaak neem je te veel hooi op je vork en kan een behoefte om dingen goed te doen, juist leiden tot onzekerheid en een idee van tekortschieten.

Als je de lat voor jezelf telkens zo hoog legt, brand je op een gegeven moment af en zul je je oververmoeid voelen en last van concentratieproblemen krijgen. Dit hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan inspanningen die op werkgebied geleverd en verwacht worden, maar kan net zo goed in de privésfeer tot een kookpunt komen. Chronische stress zorgen ervoor dat een burn-out nauwelijks te voorkomen is. Een gerichte behandeling met Neurofeedback kan helpen om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw met burn-out klachten te maken krijgt in de toekomst.

Behandelplan bij burn-out
Neurofeedback kan worden ingezet om de afwijkende patronen in hersenactiviteit te herstellen, zoals deze bij mensen met een burn-out zichtbaar zijn. Door de overmatige stress raken hersengolven uit balans en vertonen deze een afwijkende frequentie, waardoor je voortdurend in een stressstand blijft verkeren. Met Neurofeedback gaan we ze weer in balans brengen.

Procedure van Neurofeedback
Bespreek je klachten bij een praktijk bij jou in de buurt tijdens een intakegesprek. Afhankelijk van de intensiteit van de klachten en de zwaarte van de burn-out zal bepaald worden hoeveel behandelingen nodig zijn. Dit kan eventueel tijdens de behandelperiode nog worden bijgesteld. De Neurofeedback brengt de hersenactiviteit weer in balans, waarna de klachten zullen verminderen. De druk die de stress op de hersenen heeft gebracht, zal door de behandeling kunnen worden verzacht. De therapie kan ondersteunend werken naast andere begeleiding, zoals gesprekvoering of medicatie. Vaak kan er wel met de medicatie langzaamaan worden afgebouwd in overleg met de huisarts, wanneer enkele behandelingen zijn afgerond.

Resultaten van neurofeedback bij burnout

Naarmate de behandelingen vorderen, zul je een aanzienlijk verschil kunnen merken in de intensiteit van de klachten. Je zult meer ontspannen raken waardoor een algehele onrust uit het lichaam en denken zal trekken. Ook zul je minder vermoeid zijn en gemakkelijker in slaap vallen. De concentratie en het geheugen zullen verbeteren en ook je humeur zal aanzienlijk opgewekter worden. Het wordt gemakkelijker om grenzen aan te geven en je zelfvertrouwen zal toenemen. Dit zijn enkele positieve uitkomsten die een behandeling met Neurofeedback kan hebben op de klachten die bij een burn-out horen. Neem contact op met een praktijk om gelijk een intakegesprek aan te vragen.